Recept: Limoncello maken

When life gives you lemons… Make Limoncello!

Dit heb ik altijd al een keer willen doen: zelf Limoncello maken. Waarom? Waarom niet!  Na een gesprek met een collega werd dit enthousiasme alleen nog maar meer aangewakkerd. Hij stuurde mijn zijn recept en tips door en daarmee ben ik aan de slag gegaan. Graag deel ik deze met jou, zodat jij thuis ook aan de slag kan, want hee, als ik het kan, dan jij zeker!

Wat heb je nodig om uiteindelijk 3 liter flessen te kunnen vullen:

  • Een oom en tante die zo lief zijn om de alcohol mee te nemen uit Italië óf 1 liter 95% alcohol
  • 8 tot 10 biologische citroenen (belangrijk is dat deze geen waslaag bevatten)
  • 1 liter water
  • 600 gram suiker
  • Dunschiller/schilmesje
  • Weckpot om de alcohol met citroenschillen 3 á 4 weken te bewaren
  • 3 flessen á 1 liter
  • Zeef
  • Een trechter of soort gelijks (had ik achteraf wel makkelijk gevonden)

Schil van alle citroenen de schillen eraf en zorg daarbij dat hier zo min mogelijk tot geen wit van de citroen aan blijft zitten. Dit geeft een bittere smaak en dat wil je voorkomen. Wanneer alle citroenschillen in de weckpot zitten mag de alcohol worden toegevoegd. Zet de pot 3 á 4 weken weg op een donkere plek. Probeer deze tussendoor af en toe even te schudden.


Na deze tijd je zien dat de kleur bijna volledig uit de schillen is getrokken en de al alcohol een hele gele kleur heeft gekregen. Verwarm 1 liter water en voeg hier 650 gram suiker aan toe. Laat het suikerwater vervolgens goed afkoelen. Zeef de schillen uit de alcohol en verdeel deze over de 3 flessen. Voeg hier het suikerwater aan toe. Je Limoncello van 30% / 35% is klaar. Bewaar deze in de diepvries, klaar om te drinken!

Ik vond het de flessen nog leuk te decoreren en heb vond bij de papier- en cadeauartikelen van de Ikea precies wat ik zocht. De handlettering maakt je label helemaal af!

Salute!