Leesvoer

Op weg naar Japan: Ikigai

Deze zomer zullen mijn vriend en ik een rondreis van ruim drie weken maken door Japan. I know right? Het is nog niet echt te bevatten, maar je zult begrijpen dat we hier ontzettend naar uitkijken. Om de voorpret naar deze reis toe nog extra te vergroten ga ik in de maanden ervoor opzoek naar producten en gebruiken uit dit prachtige land.
Nadat de goede voornemens die we allemaal in het begin van het nieuwe jaar maakte, langzaam alweer een beetje zijn weggezakt, beginnen we deze rubriek maar meteen goed.
Uitgeverij de Boekerij heeft namelijk twee prachtige boeken uitgebracht: Ikigai en het vervolg hierop Vind je Ikigai. In deze boeken leer je alles over het Japanse inzicht en het geheim voor een lang en gelukkig leven. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een Ikigai: een reden van bestaan. Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit? Wat maakt jouw leven waardevol? Heb je deze reden al gevonden of ben je nog opzoek? Hoe vindt je deze en hoe pas je dit toe in je dagelijkse leven?
Ik vond beide boeken prachtig -idd ook de kaft!- omdat het je weer even inkeer geeft en je met beide benen op de grond zet. Wat is écht belangrijk? Wat zien we om ons heen als we écht kijken en luisteren? Waar ligt je passie?
Wij kunnen allemaal -als westerse wereld waarin alles alleen maar sneller en tussendoor moet- nog heel veel leren van dit fascinerende Japanse eiland Okinawa, waar het grootste aantal gelukkige en gezonde honderdjarige van de wereld wonen. Kleine sidenote: zou het ook meespelen dat het eiland zelf bizar mooi is?